Hela människan inte bara idrottaren!

Jönköpings Kommun

Basket

SANDA BASKETGYMNASIUM har funnits sedan 1979 med kombinationen elitidrott och studier på gymnasienivå. Verksamheten har utvecklats till flera idrotter samlat under Sanda IdrottsCentrum (SIC). Därmed har vi också kunnat anpassa schema, ett väl fungerande elevboende, mycket bra idrottsanpassad mat, faciliteter utöver det vanliga och inte minst en spetskompetens i stödteamet runt eleverna. Vi har bra och goda förutsättningar att träna, utveckla och förbereda våra spelare för nästa nivå i utvecklingsstegen.

Träning med individen i fokus  

I din träningsprocess på Sandagymnasiet utgår vi hela tiden från dina egna ambitioner, målsättningar, idrottsliga status och potential. Du är själva ”motorn” i denna process och det bygger mycket på dialog och feedback på din individuella utveckling. Utifrån teknik, taktik, fysik och mental träning arbetar vi med att utveckla den idrottsliga helheten och där vi också bidrar med expertis av högsta klass. Mycket i en fungerande träningsprocess handlar om att ta sig an utmaningar av olika slag. Vi försöker i vardagen ge den stimulansen i träning, matcher och med upplevelser på den internationella arenan. Vi känner att vi är bra på att utveckla individer till att nå sina drömmar och mål.

Talangutvecklingsmiljön  

Att miljön påverkar vår utveckling är ingen hemlighet – vi menar att vår verksamhet kan erbjuda en unik miljö med bra faciliteter, träningskompisar med samma ambitioner som dig och med en expertis som är skickliga på att ta hand dina behov i utvecklingen. I elitsatsningen för basket tränar du på skolan på dagtid och tävlar i Wetterbygden Basketballs regi kvällstid. Här bereds du plats i något av våra lag utifrån dina förutsättningar och ambitioner. Vi kan i dagsläget erbjuda allt från spel i Basketettan till div II på både dam- och herrsidan. Du kan även få vara en del i vår ambition att spela upp ett lag i Basketligan Dam. Vi erbjuder även USM-spel och cuper via vår utbildning. Du tränar eller har teori 8-10 pass/vecka, utöver matcher. Vi har en ökad belastning och förväntningar på dig beroende på träningsbakgrund, årskurs och din fysiska status. Alla på Sandagymnasiet har samma ambitioner att hjälpa och bidra till din utveckling med inställningen ”vill du, vill vi”.

Ansökan/urval

Ansökan till vår NIU utbilning och urval sker i två steg.

Steg ett. Att bli antagen på NIU Basket på Sandagymnasiet innebär att du först måste anmäler ditt intresse för antagning via vårt anmälningsformulär på denna sida och medverkar i en första antagning. Separat kallelse kommer att skicaks ut efter sista ansökningsdatum den 1/12.

Efter antagning 1 kallar vi tillbaka 10-12 elever för en andra antagning. Efter detta får du besked om du är antagen till basketdelen i vår utbildning.

Steg två. Därefter söker du Sandagymnasiet och till ett program på skolan där urval sker på meritpoäng. Ansökan till Sandagymnasiet och det program du önskar gör du hos din SYV på din skola. Ansökan till NIU Basket gör du senast den 1 december.

De bedömningsområden som används vid antagning är framtagna av RF och gäller vid NIU och RIG: Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter, Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar, Sociala färdigheter och förutsättningar, Organisatoriska färdigheter och förutsättningar, Studieambition.

Visste du att;

- Wetterbygden Basketball spelar sina hemmamatcher i nybyggda Arenan inne i Jönköpings Idrottshus.

- Charles ”Challe” Barton och Christopher Czerapowicz gått på Sanda Basketgymnasium, två spelare som är starters i sina respektive klubblag i Basketligan herr och som kommer vara frontfigurer i EM-kvalet sommaren 2016 för det svenska herrlandslaget.

- att den före detta förbundskaptenen för damlandslaget, Lasse Johansson, gick på Sanda Basketgymnasium mellan 1988-1990.

- att Sanda Basketgymnasium genom åren skickat över 100 spelare efter studenten till collegespel i USA.

"På Sanda finns det otroligt många möjligheter att utvecklas i sin idrott. Bra coacher som ger mig bra förutsättningar.I skolan har man bra hjälp och det finns schemalagt stöd som är en trygghet när man behöver mer tid för skolarbete".

Hanna Käll, f.d. elev NA