Jönköpings kommun

Fina nomineringar för Sanda-instruktörer

Sveriges olympiska kommitté (SOK) startar ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor som tränare i framtida OS-trupper. Målet är en jämställd tränartrupp till de olympiska spelen 2028 och 2030. 20 lovande kvinnliga tränare har idag nominerats till "Olympisk Offensiv" och bland de nominerade märks bland annat Sanda Idrottscentrums, Sofia Paldanius och Malin Källström!

"Sverige behöver fler människor som vill satsa på en tränarkarriär, i synnerhet kvinnor som är en outnyttjad potential. Vi tror att framtidens ledarskap behöver bli mer hållbart för att locka kvinnor, det behövs till exempel lösningar som underlättar under småbarnsåren". Detta säger Ulrika Sandmark som, förutom att hon är förbundskapten i simning, också är ansvarig för det nyutnämnda projektet.

20 kvinnliga tränare har nominerats av sina respektive förbund och bedöms därmed ha potential att vara topptränare inom två till sex år. Två av dessa nominerade är alltså våra egna i form av Sofia Paldanius (NIU Kanot) och Malin Källström (RIG Rodd) och så här säger den förstnämnde apropå att blivit nominerad i den här nya satsningen:

"Mina mål som tränare är att jag vill att alla ska bli sedda för den dom är och att jag kan göra så att mina aktiva får ut mesta möjliga av sin kapacitet. Det känns jättekul att få vara med i ett sådant här sammanhang och jag hoppas att det kommer göra att jag utvecklas som tränare. Ibland är det svårt att få ihop jobbet med att vara småbarnsmamma, där hoppas jag att jag kan få idéer från de andra deltagarna i samma situation hur dom har gjort", säger Sofia Paldanius.

Programmet drar igång den 31 maj 2021 med en digital kick-off. Därefter ska gruppen träffas fysiskt (eller digitalt) fyra gånger per år under två års tid. Varje träff är tänkt att fokusera på olika ämnen som är centrala för ett framgångsrikt tränarskap på toppnivå, som exempelvis retorik, hållbarhet och mästerskapscoaching. Tillsamman med respektive förbund ska också en individuell utformad utvecklingsplan tas fram som följs upp kontinuerligt. Varje deltagare kommer även ha personliga mentorer.

FAKTA/BAKGRUND kvinnliga tränare inom idrotten:

Enligt RF:s rapport "Jämställdhet bland idrottens ledare 2019"  så är 70 procent av ledarna /tränarna inom de svenska landslagen män. Tittar man på trupperna från de fem senaste sommarolympiaderna så var endast tio procent av tränarna kvinnor, detta trots att andelen kvinnliga aktiva var över hälften.

FAKTA "Olympisk Offensiv" för kvinnliga tränare

Programmet består av 20 tränare från 13 individuella sommaridrotter. En utökning med tränare för lagidrotterna och vinteridrotterna planeras senare. Den nya insatsen på kvinnliga tränare är ett led i SOK: s långsiktiga satsning som ska ge fler aktiva och tränare inom "Topp och Talang" och som i sin tur ska leda till fler svenska OS-medaljer i framtiden.

ALLA TRÄNARE inom SOK: s nya projekt "Olympisk Offensiv":

Sofia Paldanius, kanot
Malin Källström, rodd
Amanda Högström, badminton
Johanna Karlsson, badminton
Lina Skoghagen, boxning
Lotta Andersson, boxning
Cornelia Kronvall, brottning
Johanna Gullros, bågskytte
Malin Sundström, friidrott
Johanna Vikström, friidrott
Therese Larsson, golf
Janie Ahlström, gymnastik
Josefine Nordlöf, kanot
Emma Hawke, klättring
Jenny Gustavsson, simning
Maria Öhman, simning
Claire Vilshed, simning
Johanna Larsson, tennis
Annie Andersson, triathlon

Vi på Sanda önskar Sofia och Malin ett stort lycka till - ni gör oss stolta!