Jönköpings kommun

Våra idrotter RIG, NIU, LIU

Sanda Idrottscentrum har idrottsutbildning på RIG, NIU eller LIU nivå i 15 idrotter. På sidor­na för de olika idrotterna hittar du mer information och länkar till ansökan.

  • RIG – riksidrottsgymnasiet, för dig som utövar idrott på elitnivå. Genom en RIG-utbildning får du möjlighet till gemensam träning med andra elever.
  • NIU – nationellt godkänd idrottsutbildning, för dig som vill kombinera din utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund.
  • LIU – Lokal idrottsutbildning, för dig som vill läsa extra idrott som individuellt val.

Träningen sker på morgontid och schemat är anpassat så att du hinner till dina lektioner i god tid. Om det är långt till träningsarenan hjälper skolan till med transporten tillbaka.

RIG och NIU

Du som går idrott på RIG eller NIU har 3-4 träningar per vecka plus teoriundervisning. Du deltar inte på vanliga idrottslektioner eftersom de integreras i din undervisning för din specialidrott. 400-500 poäng av din gymnasieutbildning på 2500 poäng är kurser i specialidrott.

RIG och NIU - vad är skillnaden? Länk till annan webbplats.

LIU

Lokal idrottsutbildning (LIU) innebär att du inom det individuella valet läser 200 poäng på två år inom "Idrott och Hälsa 1,2 – idrottsspecialisering". Du har två träningar per vecka i din specialidrott plus teoriundervisning som koncentrationsläses i perioder. LIU är i första hand riktat till dig som lokalt söker från Jönköpings kommun och dess samverkanskommuner. Söker du från annan kommun placeras du som sökande i andra hand vilket innebär att du inte är garanterad plats på Sanda LIU

Dennis Aulander

Chef Sanda Idrottscentrum