Jönköpings kommun

Simsport

Sanda Simsport kombinerar sedan flera år tillbaka studier på gymnasienivå tillsammans med elitidrott på en mycket hög nivå. Vi har goda förutsättningar till träning, studier och support för att förbereda våra elever för nästa nivå i deras utveckling.

I din träning som elev på Sanda Simsport utgår vi från dina ambitioner och individuella målsättningar som drivkraft för utvecklingen. Träningen bygger på en dialog med din tränare och innehåller alla delar (tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt) du behöver för att utvecklas mot dina mål!

Sanda Simsports träningsmiljö

Att miljön påverkar din utveckling är ingen hemlighet. På Sanda Idrottscentrum (SIC) finns det ett flertal andra idrotter och hela skolan är anpassad för att fungera på ett bra sätt ihop med dessa idrottsinriktningar. Du är aldrig ensam i ditt idrottsintresse, 15 olika idrotter skapar en högpresterande anda och miljö. Hos oss på Sanda Simsport omgärdas du av likasinnade individer med höga mål och tuffa ambitioner.

Vi erbjuder en unik miljö med utmärkta lokaler. Med Rosenlundsbadet som träningsbassäng erbjuds träning i både kort- och långbana. På skolan har du även möjlighet att träna varierat och med god kvalitet i våra olika träningslokaler. Skolan har eget toppmodernt gym, Träningsverket, med anställd instruktör.

Hos oss kan vi erbjuda platser på LIU och NIU för simhopp samt LIU, NIU och RIG för simning.Självklart har du en hög ambitionsnivå och är beredd att jobba hårt för de mål du sätter upp för dig själv. Vi tränar på skoltid 3-4 ggr per vecka (förmiddagar) samt ytterligare 5-6 sim alternativt hoppass på eftermiddagar och helger.

I takt med att du utvecklas och blir äldre ökar våra förväntningar på dig utifrån ökad träningsbelastning och egenansvar inom både simsport, skolan och boendet. För oss är det viktigt att jobba med elever som förstår att vår utbildning handlar om en kombination av studier och elitidrott – på köpet kommer du också att utvecklas som individ.

Bedömningsområden

De områden för bedömning som vi använder vid antagningen är framtagna av Riksidrottsförbundet och gäller vid NIU och RIG:

  • Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter
  • Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar
  • Sociala färdigheter och förutsättningar
  • Organisatoriska färdigheter och förutsättningar
  • Studieambition

Ansökan och urval RIG

Ansökan till vår RIG-utbildning och urval sker i två steg.

1. Du ansöker till Sanda RIG Simning på Sandagymnasiet via Svenska Simförbundets webbplats senast 15 oktober. Några av de som sökt kallas till ett antagningstillfälle tillsammans med Simförbundet.

Ansökan till RIG Simsport , senast 15 oktober Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Därefter söker du till ett program du vill läsa på Sandagymnasiet. Då sker urvalet på meritpoäng. Ansökan till Sandagymnasiet och det program du önskar gör du hos din SYV på din skola.

Det krävs alltså att bli antagen både inom idrotten och det program man söker till. Har du frågor kring detta kontakta oss.

Ansökan och urval NIU

Ansökan till vår NIU-utbildning och urval sker i två steg.

1. Du ansöker till Sanda NIU Simsport på Sandagymnasiet via Svenska Simförbundets webbplats senast 1 december.

Ansökan till NIU Simsport , senast 1 december Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Därefter söker du till ett program du vill läsa på Sandagymnasiet. Då sker urvalet på meritpoäng. Ansökan till Sandagymnasiet och det program du önskar gör du hos din SYV på din skola.

Det krävs alltså att bli antagen både inom idrotten och det program man söker till. Har du frågor kring detta kontakta oss.

Ansökan till vår LIU-utbildning

Simsport bedriver vi även i form av Lokal idrottsbildning, LIU. Det innebär att du inom det individuella valet läser 200 poäng på två år inom "Idrott och Hälsa 1,2 – idrottsspecialisering". LIU är i första hand riktat till dig som lokalt söker från Jönköpings kommun. Söker du från annan kommun placeras du som sökande i andra hand, vilket innebär att du inte är garanterad plats på LIU. Ansökan till Sanda LIU Simsport gör du via formuläret senast 1 mars.

Du gör även en ansökan till Sandagymnasiet och det program du vill läsa hos din syv på den skola du går idag. Vi kontaktar alla som sökt Lokal idrottsutbildning och bekräftar att du fått en plats senast den 15 mars.

Ansökningsformulär LIU Simsport 24-25

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 1 mars klockan 23.59.

Jacob Fredriksson

Instruktör RIG