Jönköpings kommun

Mountainbike

Om du söker en prestationsmiljö i världsklass har du hittat rätt! Sanda Mountainbike (NIU) erbjuder en unik kombination av träning och studier och ger därmed mycket bra förutsättningar att utvecklas optimalt inom din idrott.

Sanda Mountainbike erbjuder professionell träning och vägledning i din Mountainbikesatsning. Träningen bygger på en dialog med din tränare och innehåller alla delar (tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt) du behöver för att utvecklas mot dina mål. Vi utgår från dina ambitioner och individuella målsättningar som drivkraft för utvecklingen.

Vår träningsmiljö

För att utvecklas krävs utmaningar och stimulans. På Sanda finns det en stor variation med träningsförutsättningar på högsta nivå. Vi erbjuder fyra träningar per vecka på skoltid och i övrigt ett individuellt anpassat träningsprogram. Du har även möjlighet att träna varierat och med god kvalitet i våra olika träningslokaler. Skolan har eget toppmodernt gym, Träningsverket, med anställd instruktör. Vi har ”Verkstaden” som fungerar som lokal för testcykling samt förvaring av cyklar. Under grundträningen utgör "Verkstaden" samt skolans gym en perfekt prestationsmiljö för att bedriva hård och fokuserad träning.

När vi under tävlingssäsong tränar ute står Jönköpings enorma stigutbud till förfogande. Allt ifrån IKHP-stugans internationellt klassade banor via Hallbys mycket välskötta och utmanande spår till snabba och lätta banor såsom Vista MTB Track.

Utveckling både som idrottare och individ

I takt med att du utvecklas och blir äldre så ökar våra förväntningar på dig utifrån ökad träningsbelastning och egenansvar både idrottsligt och i skolan. För oss är det viktigt att jobba med elever som förstår att vår utbildning handlar om en kombination av studier och elitidrott – på köpet kommer du också att utvecklas som individ. All vår personal på Sanda drivs av visionen om att utveckla dig men också av att själva utvecklas: ”Vill du – så vill vi”!

Sanda erbjuder dig även hjälp med ett elevboende där frukost och middag ingår i hyran.

Bedömningsområden

De områden för bedömning som vi använder vid antagningen är framtagna av Riksidrottsförbundet och gäller vid NIU och RIG:

  • Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter
  • Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar
  • Sociala färdigheter och förutsättningar
  • Organisatoriska färdigheter och förutsättningar
  • Studieambition

Ansökan och urval NIU

Ansökan till vår NIU-utbildning och urval sker i två steg.

1. Du ansöker till Sanda Mountainbike på Sandagymnasiet via formuläret senast den 1 december. Alla som har sökt blir kallade till vårt antagningstillfälle den 4 december.

Besked om antagning till Sanda Mountainbike (NIU) ges i slutet av januari kommande år.

2. Därefter söker du till ett program du vill läsa på Sandagymnasiet. Då sker urvalet på meritpoäng. Ansökan till Sandagymnasiet och det program du önskar gör du hos din SYV på din skola.

Det krävs alltså att bli antagen både inom idrotten och det program man söker till. Har du frågor kring detta kontakta oss.

Ansökan till vår LIU-utbildning

Mountainbike bedriver vi även i form av Lokal idrottsbildning, LIU. Det innebär att du inom det individuella valet läser 200 poäng på två år inom "Idrott och Hälsa 1,2 – idrottsspecialisering". LIU är i första hand riktat till dig som lokalt söker från Jönköpings kommun. Söker du från annan kommun placeras du som sökande i andra hand, vilket innebär att du inte är garanterad plats på LIU. Ansökan till LIU Mountainbike gör du via formuläret senast 1 december. Antagningstillfället inför kommande läsår är planerat till den 4 december.

Du gör även en ansökan till Sandagymnasiet och det program du vill läsa hos din syv på den skola du går idag. Vi kontaktar alla som sökt LIU och bekräftar om du fått plats senast 31 januari.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 1 december klockan 23.59.

Anders Ljungberg

Instruktör NIU/LIU/SIH

Emma Belforth

Instruktör NIU/LIU/SIH

073-083 00 36